ekskursii.by

Беларускі экскурсійны партал

Збіцень

вярнуцца да артыкула Гастранамічныя туры ў Беларусь
Збіцень

Збіцень – гэта беларускі нацыянальны напой, у склад якога звычайна ўваходзіць мёд, вада, лячэбныя травы, перац, гваздзіка, мушкатовы арэх, а таксама могуць прысутнічаць бярозавыя лісцi, аер, ліпавы цвет.

Першая згадка гэтага напою ў летапісах адносіцца да 1128 году. А першы больш падрабязны рэцэпт быў апісаны ў «Дамастроі», літаратурным дапаможніку XVI стагоддзя.

Збіцень быў папулярны ў Беларусі ў XVIII - XIX стагоддзях. У народнай медыцыне ён выкарыстоўваўся ў якасці протівацынготнага сродку.

Збіцень бывае як алкагольным, так і безалкагольным. Алкагольны збіцень валодае сагравальнымі і супрацьзапаленчымі ўласцівасцямі, таму больш папулярны зімой. У другім выпадку яго можна ўжываць гарачым або халодным. У халодным выглядзе збіцень добра здавальняе смагу, традыцыйна яго пілі ў лазні ці ў спякоту.

Збіцень можна ўжываць без закускі, бо нават алкагольны напой мае невялiкую крэпасць.

Паспрабаваць стравы нацыянальнай беларускай кухні Вы можаце падчас адной з экскурсій, арганізаванай турыстычным прадпрыемствам «Аўтаматызаваныя тэхналогіі турызму», далучыўшыся да групавой экскурсіі або заказаўшы індывідуальную экскурсію для вашай сям'і, сяброў, калег.

Графік экскурсій

Заяўка на арганізацыю тура